torstai 2. huhtikuuta 2015

Baitho! -- Istukaa!

(Intiassa kuukin on kummempi -- osa II) Delhi, 29.11.2012


Eräs yleisimmin Intiassa kuultu ja käytetty käskymuoto on varmastikin baitho, istukaa. Oli kyseessä sitten 5. käynti samassa teleoperaattoriliikkeessä tai vierailu vähän vaatimattomammassa huushollissa, niin aina osoitetaan -- tai tuodaan paikka, johon istuutua.Mikäli aina niin kiireisellä virkailijalla tahi muulla toimitsajalla ei ole muuten aikaa aivan juuri nyt kuunnella jorinoitasi, niin mitä todennäköisemmin hänellä on kuitenkin ennemmin tai myöhemmin kävellä ripeästi ohitse ja huikata: baitho! istukaa!
Tämä hypoteettinen tilanne on kuitenkin hieman karrikoitu, ja baitho-komento tulee lähes poikkeuksetta silloinkin, kun kenelläkään ei ole kiire minnekään, ja vaikka aivan hyvin voisit asioida seisaaltaankin.

Yritän harrastaa vielä lisää etnografiaa istuuttamiskulttuurin suhteen: Mistä moinen istumalihasten kunnioitus kummunnee?


P.S. Ainakin täällä ollaan vankasti patrilineaarisia. Joka mahdolliseen lippuun ja lappuun pitää aina laittaa isän nimi (muttei äidin). No, ainakin jonnekin mobiilioperaattorien ym. virallisten tahojen arkistotietokantojen uumeniin jää muutama tarkkaan valikoitu suomenkielinen ilmaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti